//NurSyuhaidah
Bonjour



Holaa! Welcome to my BLOG. Do come, DO read, Do talk okay :) no HARSH WORD here. Thankyouu :D

welcome stalker !

Diary About Links Facebook TWITTER
Be friendly ?



Credit Section!

Template by : LiyanaIzzati
Basecode made by : AreQil
Background : Nurul Atiqah
Best view : Google Chrome


Blueberry Cheese Tart ^^





  Hai bloggers bloggers. Sejak menjadi penanam anggur yg berjaya kat rumah nie, Aku sentiasa lapar, sentiasa berasa nak makan melantak MELAHAPPP. Muehehe bilaa mulaa da lapar, aku pun mula menggerakkan jari jemari yg berkulit lembut lagi mulus nie *haha utk search resepi yg berlambak lambak sedia ada di pakcik google. Search punya search akhirnya terjumpa laa satu resepi yg sudah lama dicari cari nie. Blueberry Cheese Tart  







  Bace nama pun dah macam sedap, tengok gambar lagi terliur kan kan kann. Setuju je k, jangan banyak bantah ! *garang nie. Harharhar okay teringat pulak mase first time makan kuih tuu, mase tuu mama Deena yg buat. Mula mula tengok macam xsedap, then bilaa dah rasa baru tau rase sedap yg amat. Betol laa orang orang tua cakap "Tak cube tak tahu, dah cube baru tahu " Hehehe ! Jom aku nak kongsi resepi *nie bukan resepi original, dah di tambah tolak darab bahagi ^^


bahan2 buat shell/crust :

> 170 marjerin/butter
> 50gm gula aising
> 1 biji telur gred C
> 290gm tepung gandum
> 1 sudu kecil esen vanilla
> acuan tart


step by step :

1) marjerin + gula diputar.
2) masukkan telur dan esen vanilla. Putar.
3) masukkan tepung sedikit demi sedikit. (supaya sekata)
4) uli hingga doh menjadi lembut.
5) ambil adunan dan tekan kedalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. 
6) 170C selama 20-25 minit.

*note : Pastikan crust sejuk dulu sebelum masukkan blueberry and cheese 

Bahan2 buat cheese :

> 250gm cream cheese
> 50gm gula kastor
> 1 biji telur gred B
> 1/2 sudu teh esen vanilla

step by step :

1) putar cream cheese dan gula hingga berkrim
2) masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3) masukkan blueberry/jem ke dalam kulit tart yg sudah dibakar tadi.
4) Masukkan cheese ke atas blueberry sehingga penuh dan tertutup 
5) Proses melorek atas cheese ikut design masing2.
6) Bakar selama 5 minit pada suhu 170C.


first masukkan blueberry jem (jangan banyak sangat), then tutupkan blueberry dengan cheese.




dengan menggunakan sedikit perwarna buat corak guna pencungkil gigi. lagi halus coraknya lagi cantik :)










Okay hopefully paham laa yee. Selamat memcuba selamat berjaya segalanya selamat ::D



Tataa ^^











0 Lovely babe!